U više od dva desetljeća profesionalnog nogometaša Luka Modrić doživio je sve.

Uživao je u sportskim usponima i trpio njegove padove, a osjetio je i jedno i drugo protiv Italije u Leipzigu u ponedjeljak navečer.

Kada ga je Hrvatska najviše trebala, 38-godišnjak je pojačao, brzo se oporavivši od razočaranja što je vidio obranjeni jedanaesterac za vodstvo svoje momčadi samo nekoliko trenutaka kasnije.

Taj ih je gol doveo do šesnaestine finala Eura 2024. prije toga, s Modrićem koji je sada izvan terena, Italija im je slomila srce izjednačujućim golom u 98. minuti Nogometni dresovi Hrvatska koji je umjesto toga poslao branitelje naslova.

Dva boda u skupini B vjerojatno neće biti dovoljna da Hrvatska napreduje kao jedna od najboljih trećeplasiranih momčadi, a izraz na Modrićevom licu kada se zasvirao kraj utakmice dao je naslutiti da je znao da je gotovo. Rezultati na drugim mjestima u utorak potvrdili su izlazak Hrvatske.

Ne znam što bih vam rekao, nogomet je ponekad okrutan, rekao je Modrić.

S obzirom na sve što je vezni igrač Real Madrida učinio na nogometnom terenu tijekom godina, gledatelji su se bojali da bi to mogao biti posljednji put da ga vide na međunarodnom turniru.

"Teško je gledati dok se pitamo je li ovo zadnja utakmica Luke Modrića za Hrvatsku?" rekao je bivši napadač Engleske i Dječji Nogometni komplet Italija Manchester Uniteda Wayne Rooney na BBC One.

"Teško je to podnijeti, a on je bio tako sjajan igrač."

Bivši branič Engleske i Manchester Cityja Micah Richards dodao je: "On ima sve što želite od svog veznog igrača - karakter, vještinu, njuh, sve riječi za njega.

"Ovo je tužan dan za njega jer se čini da je trebao biti heroj, a sada je sve nestalo."

Modrićev međunarodni labuđi pjev ili još toga?

Modrić će u rujnu napuniti 39 godina, tako da bi do Svjetskog prvenstva 2026. bio u 40-ima.

Rijetkost je da vanjski igrač nastavi u toj dobi, ali iako je postao najstariji strijelac na Euru, on nije najstariji igrač na ovom turniru.

Portugalac Cristiano Ronaldo ima 39 godina, ali je ispred njega njegov reprezentativni kolega Pepe, koji ima 41 godinu.

Pitanje je gasi li Modrićevu želju za nastavkom igre na ovoj razini ovako okrutan završetak ovog turnira ili je raspaljuje.

"Želio bih nastaviti igrati zauvijek, ali Personalizirani Nogometni dresovi Modric vjerojatno će doći trenutak kada ću morati objesiti kopačke o klin", rekao je.

"Nastavit ću igrati, ne znam koliko još."

No, bivši napadač Engleske i Newcastlea Alan Shearer boji se da bi Modrić mogao biti u iskušenju odgoditi svoju međunarodnu karijeru.

"Vrlo vjerojatno", rekao je Shearer na BBC Oneu na pitanje je li to Modrićev posljednji nastup za Hrvatsku.

"Kakav igrač, kakav tip. Morate osjećati prema njemu onako kako je završilo za njega i njegovu momčad."

'Osam minuta dodatnog vremena je besmislica'
Hrvatski izbornik Zlatko Dalić podijelio je bol svog kapetana zbog toga kako je utakmica završila.

Njegova momčad bila je loša protiv Španjolske, ali je u 95. minuti primila izjednačujući pogodak protiv Albanije u svojoj drugoj utakmici skupine B, prije ovog posljednjeg udarca.

Stvarno boli, rekao je Dalić. "I dalje će boljeti sljedećih dana i mjeseci."

Ali 57-godišnjak je doveo u pitanje količinu dodatnog vremena, dodajući: "Ne možete imati osam minuta dodanog vremena nakon te utakmice.

"To je glupost, nije bilo previše prekida u igri, nije bilo previše prekršaja da bi se to opravdalo."

Kad se prašina slegne, krenut će obdukcija s ove hrvatske strane.

Godinama su se smatrali autsajderima koji su se borili i pobjeđivali etabliranije momčadi kako bi došli do finala Svjetskog prvenstva 2018. i polufinala četiri godine kasnije.

Ali mnogi od njihovih zvijezda, uključujući Modrića, Nogometni dresovi na zalasku su svojih karijera, ostavljajući upitnike o tome kako bi ova hrvatska strana mogla izgledati do Svjetskog prvenstva 2026.

To je pitanje za drugi dan, jer je njihova sudbina na ovom turniru sada zapečaćena.

"Držim ruke gore, ja sam kriv ako nismo prošli", dodao je Dalić.

"Jednostavno želim zahvaliti svojim igračima na svemu što su napravili, nije išlo i to je tako."